Chleb lodowy z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i dwie łyżki mąki. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Posypujemy wierzch zaczynu mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy olej i żurawinę.
Gotowy zaczyn wlewamy do mąki i łączymy. Następnie dodajemy lody (dobrze zmrożone) i zarabiamy rękami do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki aluminiowej o wielkości 7x25.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190-200 stopni przez jedną godzinę.
Smacznego. ;)
Porady
Jeżeli Twój piekarnik spieka ciasta od dołu, ważne jest by włożyć blachę pod spód.
Komentarze