1.Drożdże skruszamy do kubka, dodajemy cukier i 3/4 szk. ciepłego mleka. Mieszamy i pozostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
2.Mąkę mieszamy z solą, następnie z drożdżami, a na koniec dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto, przykrywamy ściereczką i czekamy kolejne 45 min.
3.Kwadratową formę do pieczenia smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
4.Chleb smarujemy przygotowaną glazurą i pieczemy w temp. 200 st. C przez 35 min.
Porady
Pieczenie chleba jest bardzo czasochłonne, więc jednorazowo możemy przygotować dwa bochenki, ponieważ taki chleb zachowuje świeżość na kilka dni.
Komentarze