Smaczny chleb z modnymi ostatnio nasionami chia. Tym razem przygotowałam z nich namaczankę. Ziarna są niewyczuwalne, a chlebek przyjemnie wilgotny
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu
250 g wody
250 g mąki żytniej typ 580
Namaczanka:
30 g chia
150 g wody
Ciasto właściwe:
770 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki babki płesznik
3 łyżki pestek dyni
250 g mąki pszennej typ 2000
850 g mąki żytniej typ 580
Chleb na zakwasie z chia i mąka pełnoziarnistą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin.
Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić.
Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn.
Wsypać sól i wrzucić namoczone chia.
Następnie dodać babkę i pestki.
Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze