Chleb na zakwasie z chia i mąka pełnoziarnistą

0 (0 ocen)

Smaczny chleb z modnymi ostatnio nasionami chia. Tym razem przygotowałam z nich namaczankę. Ziarna są niewyczuwalne, a chlebek przyjemnie wilgotny

Składniki:

  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu
    250 g wody
    250 g mąki żytniej typ 580
    Namaczanka:
    30 g chia
    150 g wody
    Ciasto właściwe:
    770 g wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki babki płesznik
    3 łyżki pestek dyni
    250 g mąki pszennej typ 2000
    850 g mąki żytniej typ 580
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki Pesto Zakwas

Chleb na zakwasie z chia i mąka pełnoziarnistą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin.

    Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić.

    Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn.

    Wsypać sól i wrzucić namoczone chia.
    Następnie dodać babkę i pestki.

    Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pełnoziarnista Pestki Nasiona chia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować