Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poprzedniego dnia po południu wyjąć uśpiony zakwas z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny. Po tym czasie dodać do zakwasu dwie łyżki mąki żytniej i 2-3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zamieszać i odstawić w ciepłe zaciszne miejsce, celem pobudzenia fermentacji. Zakwas, którego nie wykorzystamy, włożyć do czystego słoika zawiązać czystą gazą i wstawić do lodówki.
2.Tego samego dnia, wieczorem przygotować zaczyn. Do miski włożyć składniki zaczynu. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na całą noc w spokojne miejsce. Ja wstawiłam do piekarnika( wyłączony !).
3.Rano do zaczynu dodać składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika. Po 40 minutach ciasto ponownie krótko zagnieść i zostawić do wyrośnięcia. Cały czas przykrywamy mokrą ściereczką.
4.Pomidory wyjąć z oliwy posypać mieszaną ziół. Formę i liście chrzanu posmarować olejem. Z liści wyciąć grube nerwy i wyłożyć nimi formę.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę.
6. Z ciasta uformować prostokąt. Rozłożyć pomidory i zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika. Ciasto będzie rosło 2- 2.5 godziny. Można ten proces przyśpieszyć włączając w piekarniku światło. Ciasto wyrośnie do brzegów formy
7.Ciasto w przygotowanej formie.
8.Wyjąć formę z ciastem, włączyć piekarnik i gdy osiągnie temp. 220*C wstawić chleb. Można ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 170*C i piec jeszcze 40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskać wodą.
9.Chleb wyłożyć na kratkę, odrzucić liście, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze