Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

4.5 (149 ocen)

Cudownie pachnący ziołami. Pieczony na liściach chrzanu, które dodatkowo aromatyzują chlebek.

Składniki:

  • Zaczyn:
    100g zakwasu
    50 g mąki żytniej
    60 ml letniej przegotowanej wody

    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    15g otrąb żytnich
    8 g soli
    1/2 łyżeczki miodu
    ok. 300ml wody

    mały słoiczek (150g) suszonych pomidorów
    po szczypcie oregano, tymianku i bazylii
    liście chrzanu

    Forma 11x30

Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakwas 1. Poprzedniego dnia po południu wyjąć uśpiony zakwas z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej na dwie godziny. Po tym czasie dodać do zakwasu dwie łyżki mąki żytniej i 2-3 łyżki letniej przegotowanej wody. Zamieszać i odstawić w ciepłe zaciszne miejsce, celem pobudzenia fermentacji. Zakwas, którego nie wykorzystamy, włożyć do czystego słoika zawiązać czystą gazą i wstawić do lodówki.
  • 2. Tego samego dnia, wieczorem przygotować zaczyn. Do miski włożyć składniki zaczynu. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na całą noc w spokojne miejsce. Ja wstawiłam do piekarnika( wyłączony !).
  • Ciasto 3. Rano do zaczynu dodać składniki ciasta i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika. Po 40 minutach ciasto ponownie krótko zagnieść i zostawić do wyrośnięcia. Cały czas przykrywamy mokrą ściereczką.
  • Pomidory 4. Pomidory wyjąć z oliwy posypać mieszaną ziół. Formę i liście chrzanu posmarować olejem. Z liści wyciąć grube nerwy i wyłożyć nimi formę.
  • Wyrośnięte ciasto 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę.
  • Przygotowanie do pieczenia 6. Z ciasta uformować prostokąt. Rozłożyć pomidory i zwinąć ciasto jak roladę. Włożyć do przygotowanej formy, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika. Ciasto będzie rosło 2- 2.5 godziny. Można ten proces przyśpieszyć włączając w piekarniku światło. Ciasto wyrośnie do brzegów formy
  • Ciasto w formie z chrzanem 7. Ciasto w przygotowanej formie.
  • Wyrośnięty chleb 8. Wyjąć formę z ciastem, włączyć piekarnik i gdy osiągnie temp. 220*C wstawić chleb. Można ciasto w kilku miejscach naciąć ostrym nożem. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Po 15 minutach zmniejszyć temp. do 170*C i piec jeszcze 40 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia chleb spryskać wodą.
  • 9. Chleb wyłożyć na kratkę, odrzucić liście, przykryć czystą ściereczką i zostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Suszone pomidory Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować