Zdrowy chleb na zakwasie bez drożdży

4.5 (144 ocen)

  • 20 min

Piekę go już od dawna 2 razy w tygodniu - inne już nam nie smakują

  • 20 min

Składniki:

  • zakwas
    3 szkl. mąki pszennej
    9 szkl. mąki żytniej
    6 szkl. mąki z domowym sposobem zmielonego żyta
    1,5 szkl. otrąb pszennych
    1 szkl. siemienia lnianego
    3 płaskie łyżki soli
    łyżka duża miodu
    9 szkl. ciepłej wody
    można dodać pestki dyni i słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Zdrowy chleb na zakwasie bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać aby się dobrze połączyły i nałożyć w 3 wysmarowane smalcem blaszki (moje 11,5x38 cm) maczając ręce w ciepłej wodzie, wyrównać powierzchnię. Ok 3 łyżki ciasta odłożyć do słoika na zakwas do następnego wypieku. Zakręcić słoik i przechowywać w lodowce do 2 tygodni.
  • image-0n62y8g 2. Teraz należy poczekać aż chleb wyrośnie, blaszki przykryć ściereczkami i ustawić w ciepłym miejscu. Ja robię chleb wieczorem i piekę dopiero rano.
  • wyrośnięty 3. Gdy wyrośnie piec 1,5 godziny w 200 stopniach.
  • Gotowy chleb 4. Po upieczeniu można posmarować lekko smalcem lub wodą, przykryć ściereczkami i czekać aż wystygnie.
  • 5. Zakwas: wlać letnia wodę do glinianego garnka lub słoika z mąką żytnią (4-6 łyżek) i tą dość rzadką mieszaninę pozostawić na 3 dni. Po rozmieszaniu dodać świeżą porcję maki (2 łyżki) i wody i po odstawić jeszcze na 24 godziny

Porady

Specjalnie zestawiłam składniki aby móc podzielić je na 3 jeśli ktoś chce upiec tylko 1 blaszkę. Proporcje i rodzaje mąki można dobierać dowolnie-za każdym razem wyjdzie inny chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować