CHLEB NA MĄCE TORTOWEJ

4.47 (203 ocen)

  • 2 godz.

Zachęcam Was do upieczenia prostego chleba na bazie mąki tortowej. Jest to jeden z lepszych chlebów ziarnistych, jakie ostatnio zrobiłam. Dzięki dużej ilości otrębów, słonecznika i siemienia lnianego jest po prostu znakomity. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać ciasto a chlebek piękni

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg mąki tortowej
    - 1 szklanka otrąb
    - 1 szklanka słonecznika
    - ½ szklanki siemienia lnianego
    - 1 łyżka cukru
    - 2 łyżeczki soli
    - 1 litr ciepłej wody
    - 100 g drożdży
    - 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (203 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na mące tortowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstaw na kilkanaście minut.
  • 2. 2. Do miski wsyp pozostałe składniki i wymieszaj. Dodaj roztwór z drożdży. Wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lepkie. Odstaw je na ½ godziny do wyrośnięcia.
  • 3. 3. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, odstaw na kolejne ½ godziny. Piecz ok. 1 godziny w temperaturze 200-220 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować