Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Chlebek pychotka :)
Składniki:
mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g)
150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
3 ząbki czosnku
250 g sera żółtego, można również dać trochę mozzarelli- będzie się smacznie ciągła :)
sól, pieprz, oregano do smaku
natka pietruszki i szczypiorek
Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miękkiego masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę natki pietruszki i szczypiorku, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Ser żółty i ewentualnie mozzarellę pokroić w drobne plasterki/ kawałki. Chleb naciąć w kratkę, najlepiej jak najgłębiej, ale uważając, by nie przeciąć dolnej skórki.
W nacięciach umieścić czosnkowo-ziołowe masełko. Ja się z tym nie cackałam- robiłam to rękami ;) Jedną rozchylałam chlebek, a drugą nakładałam masełko, sięgając do samego dna. Na masełko w ten sam sposób umieścić kawałki sera, a następnie resztę natki pietruszki i szczypiorku.
Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i z piekarnika wydobywać się będzie ziołowo-czosnkowy aromat. Podawać od razu, gdy ser smacznie się ciągnie ;) Smacznego!
Komentarze