Drożdżowy chleb pszenny wzbogacony dodatkiem razowej mąki orkiszowej świetnie nadaje się na codzienne kanapki.
3 godz.
Składniki:
mąka orkiszowa typ 2000 – 100 g
mąka pszenna typ 2000 – 100 g
mąka pszenna typ 650 – 300 g
świeże drożdże – 8 g
letnia woda – 500 ml
sól – 1 łyżeczka
cukier – 1/2 łyżeczki
Chleb orkiszowo - pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek wody zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Mąki przełożyć do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłą wodę i sól. Przez chwilę wyrabiać mikserem na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
4.Uformowany chleb i przełożyć do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze