Chleb orkiszowy jasny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uwaga - podany czas pieczenia chleba nie obejmuje przygotowania zaczynu, co trwa około 1,5 dnia.
2.Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do dwóch łyżeczek zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 50 gram mąki żytniej 2000 i 50 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
3.Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Uważamy jednak by ciasto nie było zbyt luźne - w trakcie rośnięcia rozpłynie się na blasze. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
4.Z ciasta formujemy dwa bochenki i umieszczamy na blasze do wyrośnięcia na około 4-6 godzin. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
5.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, chleb nacinamy by nie popękał i pieczemy około 50 minut. Wyciągamy od razu z pieca i chłodzimy na kratce.
Komentarze