400 gramów mąki orkiszowej + około 2 łyżki do podsypania
7 gramów suchych drożdży lub 30 gramów świezych
3 łyżki oleju
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
2 garście suszonych śliwek
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki miodu
2 łyżki ortębów orkiszowych lub innych do posypania chleba
2 łyżki mleka lub wody do posmarowania chleba
Chleb orkiszowy na miodzie ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z drożdżami suchymi, solą, dodać olej, stopniowo wodę i śliwki zagniatając elastyczne ciasto.
Foremkę keksową o wymiarach 10x25 cm wysmarować olejem, wsadzić ciasto, dopasować do foremki i odstawić na około 60 minut do podrośnięcia (ma co najmniej podwoić objętość).
Po tym czasie posmarować wierzch mlekiem lub wodą, posypać otrębami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić na kratce.
Porady
Zamiast mąki orkiszowej możemy użyć pszennej pełnoziarnistej.
Komentarze