Chleb ma porowatą strukturę, jest miękki, nie kruszy się i długo pozostaje świeży. Taki chleb na zakwasie nie starzeje się, nawet po tygodniu smakuje jak pierwszego dnia.
0 (0 ocen)
Porady
* Zakwas, który używam dokarmiam dzień wcześniej, tzn. wieczorem wyciągam z lodówki, przekładam do miski, dosypuję ok. 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), wlewam wodę mineralną lub przegotowaną, mieszam, powinna powstać pulpa o konsystencji gęstej śmietany. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam na noc. Rano zakwas jest gotowy, by piec na nim chleb. Przeważnie połowę zakwasu odkładam do słoika a resztę wykorzystuję do upieczenia chleba. Słoik z zakwasem zakręcam i wkładam do lodówki. Proces ten powtarzam za każdym razem gdy chcę upiec chleb. Zakwas wytrzymuje bez dokarmiania do 1 tygodnia w lodówce. Potem czasem może nawet spleśnieć. Dlatego warto go regularnie dokarmiać, nawet wtedy jeśli chleba nie pieczemy, bo w ten sposób przedłużamy mu żywotność i go wzmacniamy.
Komentarze