Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach)

4.5 (189 ocen)

  • 3 godz.

Mąka pełnoziarnista zawiera większa ilość witamin i minerałów, więc kromka takiego chleba sprawia, że czujemy się dłużej syci.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    250 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
    100 g mąki pełnoziarnistej owsianej
    100 g mąki pełnoziarnistej pszennej
    100 g mąki pełnoziarnistej jęczmiennej
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    100 g rodzynek
    50 g żurawiny suszonej
    30 g daktyli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną (na drożdżach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 2 małe keksówki (lub jedną dużą keksówkę lub inną formę do wypieku chleba). Formy smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy mąką, otrębami lub mielonym lnem. W większej miseczce mieszamy drożdże z wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn na 10 min. Wszystkie rodzaje mąki przesiewamy z przyprawą korzenna oraz z solą do miski. Gdy drożdże się spienią dodajemy 1/2 ilości mąki i mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
  • 2. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, żurawinę, rodzynki, pokrojone drobniej daktyle i zaczynamy wyrabiać ciasto (ok 5-10 min), aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do 2 keksówek i równamy wierzch. Formy przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
  • 4. Wyrośnięty chleb pieczemy w piekarniku rozgrzewanym do 200 C przez 30-40 min, aż skórka chleba będzie złota. Chleb studzimy na kratce.

Porady

*Mąkę jęczmienną w łatwy sposób możecie otrzymać po drobnym zmieleniu płatków jęczmiennych. Możecie zastąpić ją również innym rodzajem mąki np. żytnią lub pszenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować