Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Jest smaczne, zdrowe, długo świeże. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej
    2 szklanki mąki pszennej krupczatki
    1 szklanka otrębów pszennych prażonych
    1/2 szklanki ziaren dyni
    1/2 szklanki ziaren słonecznika
    3 czubate łyżki zakwasu
    4 łyżeczki soli
    2- 3 łyżki oliwy z oliwek
    ok. 3 1/2 szklanki cieplej wody
    ziarna: słonecznika, dyni, sezamu, kminku, siemienia lnianego- na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas na chleb 1. Przygotowanie zakwasu na chleb jest- tutaj:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-orkiszowy-na-zakwasie-6
  • składniki sypkie na chleb 2. Wszystkie składniki sypkie przesypujemy do większej miski.
  • składniki na chleb plus zakwas 3. Wlewamy: zakwas, wodę, oliwę.
  • zarabianie ciasta chlebowego ręką 4. Zarabiamy szybko ręką ciasto chlebowe.
  • ciasto chlebowe odstawione do wyrośnięcia 5. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto chlebowe w foremkach- przed pieczeniem 6. Kiedy ciasto wyrośnie odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki zakwasu. Zakręcamy, opisujemy, wstawiamy do lodówki.
    Pozostałe ciasto chlebowe przekładamy do 2 foremek o wym. 42x13,5 cm wyłożonych pergaminem.
    Równamy wierzch dłonią namoczoną w zimnej wodzie. Posypujemy ziarnami. Lekko je wgniatamy. Nacinamy wierzch chleba, aby nie popękał podczas pieczenia.
  • upieczony chleb pełnoziarnisty na zakwasie 7. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni C. Pieczemy z termoobiegiem, najpierw od dołu ok. 35 min. A później od góry, ok. 10- 15 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
  • chleb po upieczeniu, postawiony na boku w celu odparowania 8. Od razu po upieczeniu, wyjmujemy chleb z pieca, zdejmujemy pergamin i obracamy chleb na desce- na bok, aby nie zaparował.
  • upieczony chleb na zakwasie, pokrojony na kromki 9. Po ostudzeniu kroimy chleb na kromki. Smakuje z samym masłem.
  • chleb pełnoziarnisty na zakwasie 10. Smacznego :)

Porady

Podany czas jest- bez oczekiwania na wyrastanie. Wszystkie składniki na chleb powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Wody w razie konieczności dolewamy. Ciasto chlebowe nie powinno być b. gęste. Chleb pieczony w domu jest nie tylko smaczny, długo świeży, ale przede wszystkim zdrowy. Możemy go zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka pełnoziarnista Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować