Chleb pochodzi z książki "Oliver w kuchni" Jamiego Olivera...z tym, że w jego wersji ziemniaczkami aromatyzowana była focaccia.W mojej głowie wyobraźiłam sobie pachnący bochenek chleba z chrupiącą pie
Składniki:
333 g mąki pszennej (typ 650)
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu
200 ml letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
Kartoflana pierzynka:
2 małe ziemniaki ze skórką
1 łyżeczka listków świeżej mięty
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
czubata łyżeczka listków świeżego rozmarynu
sól
pieprz
Chleb pod ziemniaczana pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać.Drożdże wymieszać z miodem,kilkoma łyżkami mąki i połową wody.Odstawić do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę wody i wyrabiać do połączenia się składników.Następnie przełożyć na blat i wyrabiać 5 - 7 minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej, sprężystej konsystencji.
Ciasto przełożyć do naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).W między czasie, ziemniaki dokładnie umyć,pociąć na bardzo cieniutkie pasterki (jak na chipsy).W małym naczyniu zagotować około 1/2 l wody. Do wrzątku wrzucić miętę i plasterki ziemniaków, gotować pod przykryciem około 2 minut(od zawrzenia wody po wrzuceniu kartofli).Wyłączyć gaz i pozostawić w wodzie jeszcze około 2 minuty.Odcedzić.Miętę wyrzucić,a kartofle przełożyć do miseczki,zalać olejem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozmaryn,doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować z niego płaski bocheneko średnicy około 18 cm.Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką.Plasterki kartofli ułożyć dekoracyjnie na chlebku.
Przykryć delikatnie (nie dociskając) folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.Piec w temperaturze 225' przez około 30 minut.Gdy chleb się za mocno przypieka,przykryć papierem do pieczenia.Upieczony bochenek postukany od dołu powinien wydawać głuchy odgłos.Studzić na kratce.
Komentarze