Chleb Polski na zakwasie żytnim

4.48 (198 ocen)

  • Łatwy

Jest to jeden z pierwszych chlebków upieczonych przeze mnie na zakwasie, jest pyszny i ma chrupiącą skórkę. Przepis z piekarni Tatter!

  • Łatwy

Składniki:

  • - zaczyn zakwasowy żytni razowy (130 % hydracji): 200 gramów
    - biała mąka pszenna chlebowa (np. typ 650): 550 gramów
    - mąka pszenna razowa (lub 50g otrąb pszennych): 50 gramów
    - słód (można pominąć): 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżka
    - letnia woda: 300 gramów
    - kminek - opcjonalnie: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb polski na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką w dużej misce. Następnie zagnieść sprężyste i gładkie ciasto. Pozostawić w szczelnie zamkniętej misce na 2-2,5 godziny. W tym czasie należy składać ciasto 3 razy, czyli co 50 minut.
  • 2. Następnie zwinąć owalny lub okrągły bochenek, umieścić go w koszyku rozrostowym (lub misce wyłożonej lnianą ściereczką dokładnie oprószoną mąką). Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy (razem z kamieniem) do temp. 260°C .
  • Chleb Polski na zakwasie żytnim 3. Bochenek nacinamy szybkim ruchem ( żyletką lub ostrym nożem nachylonym pod kątem 45°). Wkładamy do piekarnika najlepiej za pomocą łopaty i pieczemy z parą przez kilka minut. Po 10 minutach temperaturę obniżamy do 230°C i dopiekamy jeszcze 20-25minut.
    Upieczony chleb stukany od dołu wyda przyjemny, głuchy dźwięk, natomiast skórka powinna być ładnie zarumieniona.
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować