Jestem miłośniczką domowego pieczywa. Testuję różne przepisy. Uwielbiam zapach roznoszący się w domu, gdy chleb się piecze...
4 godz. 30 min
Składniki:
500 g mąki pszennej białej
200 g mąki pszennej razowej
25 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
Chleb pszenny na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy, dodajemy drożdże, sól, cukier i wszystkie inne składniki. Mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy, aż ciasto osiągnie wymaganą, elastyczną konsystencję.
Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny aż podwoi swą objętość.
2.Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Następnie formujemy bochenek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia ( 30 - 40 minut ).
3.Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką.
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Pieczemy chleb 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 - 25 minut.
Gotowy chleb studzimy na kratce.
Komentarze