Chleb pszenny na kwaśnym mleku

4.48 (168 ocen)

  • 2 godz.

Kolejny pomysł na domowy chlebek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,8 l kwaśnego mleka
    1 kg mąki pszennej + 1 szklanka
    pół kostki drożdży
    pół łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny na kwaśnym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlewamy mleko i olej,wsypujemy mąkę,cukier i sól.Na koniec wkruszamy drożdże.Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy przykryte ciasto do wyrośnięcia.Po ok.30 minutach przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb do 2 keksówek,posypujemy makiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy chleb zrówna się z blaszką,wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Studzimy na kratce.

Porady

2 keksówki 12x24

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować