Chleb pszenny na zakwasie

4.5 (159 ocen)

To do tej pory najłatwiejszy chleb na zakwasie. Ktoś kto zaczyna pieczenie chlebków niech upiecze bo ten chlebek musi się udać.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    300 g letniej wody
    1 łyżeczka soli
    150 g aktywnego zakwasu żytniego
    3 g drożdży instant
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie z miksera i wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi. Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować