Przepyszny. Idealny do kanapek czy jako dodatek do ciepłych dań.
2 godz. 10 min
Składniki:
250 g mąki graham (pszenna typ 1850)
150 g mąki pszennej razowej
100 g mąki pszennej (typ 450)
2 płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju
ORAZ PO 4 ŁYŻKI:
- pestek słonecznika
- pestek dyni
- całego siemienia lnianego
- otrębów pszennych (lub innych)
- całego maku
ZACZYN:
50 g drożdży
3 płaskie łyżki mąki pszennej
łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
Chleb pszenny razowy z ziarnami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zaczyn mieszamy razem ze sobą w miseczce i czekamy kilka minut aż zacznie się ,,pienić,, i rosnąć.
2.Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy zaczyn i wodę, dokładnie mieszamy mieszamy. Na sam koniec dolewamy olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie ok. 5 minut.
3.Przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 50 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ok. 5 minut.
4.Na sam koniec całość przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej oliwą i zostawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Następnie chleb nacinamy w dowolny sposób (albo i nie) i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach.
5.Po upieczeniu chleb spryskujemy z wierzchu wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze