Chleb pszenny razowy z ziarnami i makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Przepyszny. Idealny do kanapek czy jako dodatek do ciepłych dań.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki graham (pszenna typ 1850)
    150 g mąki pszennej razowej
    100 g mąki pszennej (typ 450)
    2 płaskie łyżeczki soli
    4 łyżki oleju
    ORAZ PO 4 ŁYŻKI:
    - pestek słonecznika
    - pestek dyni
    - całego siemienia lnianego
    - otrębów pszennych (lub innych)
    - całego maku

    ZACZYN:
    50 g drożdży
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    łyżeczka cukru
    pół szklanki ciepłej wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb pszenny razowy z ziarnami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn mieszamy razem ze sobą w miseczce i czekamy kilka minut aż zacznie się ,,pienić,, i rosnąć.
  • 2. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy zaczyn i wodę, dokładnie mieszamy mieszamy. Na sam koniec dolewamy olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie ok. 5 minut.
  • 3. Przygotowane ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 50 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy ok. 5 minut.
  • 4. Na sam koniec całość przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej oliwą i zostawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Następnie chleb nacinamy w dowolny sposób (albo i nie) i pieczemy 1 godzinę w 200 stopniach.
  • 5. Po upieczeniu chleb spryskujemy z wierzchu wodą i pozostawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować