Chleb pszenny razowy na drożdżach

4.5 (177 ocen)

  • 3 godz.

Świetnie nadaje się na kanapki, ale również na tosty i grzanki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650 - 250 g
    mąka pszenna typ 2000 - 250 g
    drożdże świeże - 20 g
    woda letnia - 300 ml
    cukier - 1 łyżeczka
    sól - ¾ łyżeczki
    DODATKOWO:
    mąka na podsypanie - ok. ½ szk.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb pszenny razowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Obie mąki przekładam do dużej miski, dodaję gotowy rozczyn, ciepłą wodę i sól. Wyrabiam ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Przykrywam miskę lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie wyjmuję ciasto z miski na oprószony mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrabiam rękoma, w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką.
  • 4. Formuję chleb i przekładam do natłuszczonej i obsypanej otrębami formy o wymiarach 8,5x36 cm. Ponownie przykrywam lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Chleb pszenny razowy na drożdżach 5. Wyrośnięte wstawiam do nagrzanego do 230*C piekarnika i piekę 10 minut. Następnie obniżam temperaturę do 200*C i piekę jeszcze 20-25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód usłyszysz głuchy odgłos. Studzę na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować