Chleb pszenny z burakiem

4.5 (178 ocen)

Byłam bardzo ciekawa końcowego efektu, zagniatane ciasto było różowe, a po wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy.

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej chlebowej
    8 g soli
    100 g startych buraków
    5 g suchych drożdży)
    200 g ciepłej wody
    15 g oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę.
    Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia.
    Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
    Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Jak zagniatać zobacz tutaj.
    Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
    Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.
    Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą.
    Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C.
    Piec chleb przez 30 – 40 minut, studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować