CHLEB PSZENNY Z SEZAMEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj chleb pszenny dla odmiany po ciemnych i ziarnistych bochenkach. Pięknie wyrasta, pieczony w kamionkowych foremkach,pachnie nim w całym domu, po upieczeniu zawsze stukam w spód chleba żeby sprawdzić czy jest dobrze wypieczony. Po wystudzeniu zawsze jest walka o piętkę, bo taka chrupiąca.....

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dwa bochenki:


    1 kg mąki pszennej
    10 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 szklanki wody
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    sezam do posypania

Chleb pszenny z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i ostaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    2. Do miski przesiej mąkę i sól, połącz z wodą i drożdżami z mlekiem, dokładnie wyrób ciasto ręcznie lub mikserem.

    3. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią.

    5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy