Prosty chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach. Bardzo puszysty i delikatny. Mięciutki w środku, chrupiący z zewnątrz. Z przepisu wychodzi jeden, średniej wielkości chleb. Serdecznie polecam!
3 godz.
Składniki:
350 g. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
350 ml. ciepłej wody
15 g. suchych drożdży
40 g. płatków owsianych
szczypta cukru
70 g. siemienia lnianego
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać do niej sól, cukier, siemię lniane, płatki owsiane i drożdże. Wszystko dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo ciepłą wodę. Wyrabiać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Uformować z niej kulę, włożyć do oprószonej mąką miski.
2.Przykryć ściereczką i pozostawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętośc.
3.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i włożyć na keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
4.Piec w 190st.C około 30-40 minut. Chleb jest upieczony, gdy po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos.
5.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Komentarze