Chleb pszenny z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
2. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy , wodę i cebulkę
3. Wyrabiaj ciasto ręcznie ( ciasto wychodzi dość gęste).
4. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
6. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia
7. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
8. Skrop chleb delikatnie wodą.
9. Natnij chleb w kilku miejscach.
10. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Porady
chleb przed upieczeniem możemy posypać dowolnymi ziarnami
Komentarze