chleb pszenny z prażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

szybki i bardzo smaczny

  • 3 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
    180 g ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    pół szklanki prażonej cebulki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny z prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
    2. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy , wodę i cebulkę
    3. Wyrabiaj ciasto ręcznie ( ciasto wychodzi dość gęste).
    4. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
    5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
    6. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia
    7. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
    8. Skrop chleb delikatnie wodą.
    9. Natnij chleb w kilku miejscach.
    10. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.

Porady

chleb przed upieczeniem możemy posypać dowolnymi ziarnami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować