Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami na zakwasie

4.5 (146 ocen)

Przepyszny domowy chleb

Składniki:

  • ZACZYN:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    150 g wody
    120 g mąki pszennej typ 650
    CIASTO:
    Zaczyn
    0,5 łyżeczki suszonych drożdży
    300 g wody
    1 łyżka miodu akacjowego
    300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    100 g mąki pszennej typ 650
    2 płaskie łyżeczki soli
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki płatków owsianych
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki siemienia lnianego
    WIERZCH:
    1 łyżka słonecznika
    1 łyżka płatków owsianych
    0,5 łyżki sezamu
    0,5 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Rano pierwszego dnia dokarmić zakwas i odstawić do wieczora w ciepłym miejscu. Na wieczór w misce wymieszać zakwas, 120 g mąki i 150 g wody. przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu.
  • przygotować ciasto 2.
    Rano drugiego dnia wyrobić ciasto na chleb. Zaczyn wymieszać z drożdżami, wodą i miodem. Mąki wymieszać z solą. Wrzucić wszystko do pojemnika od maszyny do chleba. Można ciasto wyrobić ręcznie.
  • dodatki 3.
    W misce wymieszać: słonecznik, sezam, siemię i płatki owsiane. Dodać do pojemnika, ustawić program ‘ciasto’.
  • ciasto w formie odstawić do wyrastania 4.
    Gdy powstanie jednolite ciasto, wyjąć je i przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia foremki. Posypać mieszanką ziaren i płatków owsianych, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy chleb wyrośnie należy spryskać wierzch wodą, żeby ziarna się nie przypaliły. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. następnie zmniejszyć temperaturę do 190 i piec 45 minut. Wystudzić na kartce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować