Chleb pszenno-razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z solą,
cukrem, oliwą, pestkami,
orzechami i siemieniem.
Wkruszamy drożdże i rozcieramy.
Wlewamy 1 i 1/3
szklanki ciepłej wody. Wyrabiamy
ciasto.
2.Formę „cwibakówkę”
smarujemy margaryną i obficie
posypujemy płatkami
owsianymi. Wkładamy ciasto.
Wierzch zwilżamy wodą
i posypujemy sezamem.
3.Formę przykrywamy bawełnianą
ściereczką i wstawiamy
na 40 minut do piekarnika
rozgrzanego do
temp. 50 °C, aby wyrosło.
Zdejmujemy ściereczkę, temperaturę zwiększamy do
200 °C. Pieczemy ok. godziny.
Wyjmujemy. Odwracamy
i wyciągamy chleb z formy.
Komentarze