Co swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.
Składniki:
Składniki na 2 bochenki:
50 dag mąki pszennej
50 dag mąki razowej
0,5 l ciepłego mleka
4 dag świeżych drożdży
5 łaskich łyżeczek cukru
płaska łyżeczka soli
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka siemienia lnianego
wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)
Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
2.Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 h.
3.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Komentarze