Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim

4.49 (181 ocen)

Co swojskie to swojskie. Uwielbiam konsystencję świeżych drożdży oraz aromat pieczonego chleba. A do jeszcze ciepłej pajdy, wystarczy jedynie masełko albo smaczna oliwa.

Składniki:

  • Składniki na 2 bochenki:
    50 dag mąki pszennej
    50 dag mąki razowej
    0,5 l ciepłego mleka
    4 dag świeżych drożdży
    5 łaskich łyżeczek cukru
    płaska łyżeczka soli
    łyżeczka kminku
    łyżeczka czarnuszki
    łyżeczka siemienia lnianego
    wiązanka liści czosnku niedźwiedziego (może być suszony)

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb pszenno-razowy z czarnuszką, kminkiem, siemieniem i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 1. Zaczyn: Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże oraz cukier i razową mąkę. Energicznie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • chleb z czarnuszka 2. Do zaczynu dodajemy kminek, czarnuszkę, siemienie, oraz posiekany czosnek a także sól i przesianą pszenną mąkę. Delikatnie wszystko mieszamy i przekładamy na stolnicę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy wałek. Umieszczamy je w formach keksowych wysmarowanych masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 1 h.
  • chleb z kminkiem 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i wkładamy do niego żaroodporną miseczkę z wodą. Wyrośnięte ciasta smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Kminek Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować