Powrót do głównego serwisu >>
Dodaj przepis
Dodaj przepis
press ENTER to search
Chleb pszenno-żytni
0
(0 ocen)
5 godz.
słodyczka
nie kruszy się
5 godz.
Składniki:
60 dag mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
60 dag mąki typ 650 (Babuni)
1 płaska łyżeczka czarnuszki
1 płaska łyżeczka kminku mielonego
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżeczki soli
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
pół litra i 3/4 szklanki wody letniej
Skopiuj listę zakupów
Udostępnij ten przepis:
Udostępnij
Wyślij
Pinterest
Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zrobić zaczyn z mleka, czterech garści mąki żytniej, cukru, drożdży. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
2.
Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę i resztę składników. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
3.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części, włożyć do keksówek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4.
Gdy ciasto wyrośnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 55 min.
Komentarze
Podobne przepisy
3.82
(479 ocen)
Opublikowany w Magazynie
3.82
(479 ocen)
Opublikowany w Magazynie
Chleb pszenno żytni na drożdżach
babka w formie
Przepis na prosty i smaczny chleb pszenno żytni na drożdżach. Jeśli kusi Was pieczenie chleba, a do tej pory jeszcze się nie odważyliście, zacznijcie od tego łatwego przepisu. Chleb jest bardzo smaczny, ma miękki i elastyczny, niekruszący się środek i chrupiącą skórkę.
2 godz.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Chleb pszenno - żytni
słodyczka
nie ma nic lepszego jak swój wypiek i ten rozchodzący się zapach chleba po domu
5 godz.
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Chleb pszenno - żytni
kuchenny świat
Zapraszam na pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem puree dyniowego i czarnuszki. Polecam do kanapek.
2 godz. 40 min
0
(0 ocen)
0
(0 ocen)
Chleb pszenno-żytni
Maggie79
Nie ma nic lepszego niż smak i zapach chleba przyrządzonego własnoręcznie. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Nie trzeba ciasta chlebowego zagniatać, ani wyrabiać ( można łyżką wymieszać).
2 godz.
3
(2 ocen)
3
(2 ocen)
Chleb pszenno - żytni
kuchniana5
Przedstawiam przepis na pyszny domowy chleb pszenno - żytni z chrupiącą skórką i zdrowymi dodatkami. Jest prosty do wykonania, każdy sobie poradzi :-) Wyszedł idealny, serdecznie zachęcam do upieczenia!
60 min
4.41
(194 ocen)
4.41
(194 ocen)
Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Alina Andzia
Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką.
Komentarze