Chleb pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

nie kruszy się

  • 5 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
    60 dag mąki typ 650 (Babuni)
    1 płaska łyżeczka czarnuszki
    1 płaska łyżeczka kminku mielonego
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki soli
    10 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    pół litra i 3/4 szklanki wody letniej

Chleb pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26ih80j 1. Zrobić zaczyn z mleka, czterech garści mąki żytniej, cukru, drożdży. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • image-272638s 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać wodę i resztę składników. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  • image-1bm3seb 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części, włożyć do keksówek. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • image-1vlsrf2 4. Gdy ciasto wyrośnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 55 min.

Komentarze

Podobne przepisy