Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym

4.5 (144 ocen)

  • 20 min

Chleb który się zawsze udaje, długo utrzymuje świeżość, prosty w wykonaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma:11x25 cm
    Składniki:
    ¾ szklanki jogurtu naturalnego
    1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka mąki żytniej
    Sól do smaku
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    2 łyżki ziaren słonecznika+ do posypania ciasta
    Tłuszcz do formy
    1 opakowanie suszonych drożdży
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno-żytni na jogurcie naturalnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć wszystkie składniki, wyrobić jednolite, gładkie ciasto, jeśli będzie za suche dodać ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Formę delikatnie natłuścić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy, wyrównać, odstawić ponownie do wyrośnięcia(około 30 minut). Gdy ciasto wyrośnie dobrze poza formę, nawilżyć wierzch ciasta, posypać ziarnami słonecznika, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec 40 minut na złoty kolor.

Porady

1.do chlebka można dodać też ziarna dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować