Szczególny dla mnie chlebek i zdecydowanie ulubiony. PRzepis od mojej mamy, od której dostałam również swój pierwszy zakwas. Od tamtej pory ten chleb towarzyszy mojej rodzinie codziennie.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z otrębami i ziarnami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.10-12 godzin wcześniej dokarmić zakwas - zakwas wymieszać ze szklanką wody i szklanką mąki żytniej, wymieszać, zostawić w temp. pokojowej Najlepiej na całą noc). Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą, drożdżami, wodą, dodać zakwas. Dokładnie wyrabiać przez minimum 5 minut (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1,5 godz. Po tym czasie wymieszać, odłożyć zakwas na następne pieczenie. Dodać ziarna i otręby, wymieszać, rozłożyć do foremek ( mi wychodzą 2 duże keksówki). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut (nawet dłużej, ciasto musi lekko wystawać z foremki). Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, włożyć blaszki, piec 10 minut (grzanie górne i dolne) do zrumienienia, następnie zmniejszyć temp do 170-180 st i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wytrząsnąć chleb z foremek, posmarować dwukrotnie każdy bochenek wrzątkiem - aby skórka z góry nie była bardzo twarda. Odstawić na kratkę do ostygnięcia.
Komentarze