Chleb pszenno żytni z otrębami z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Domowy chleb na zakwasie piekła kiedyś moja babcia w specjalnym piecu. Ma niepowtarzalny smak.

  • 13 godz. 20 min

Składniki:


  • 70 dkg Mąki pszennej
    30 dkg mąki żytniej
    6 łyżek otrębów granulowanych z żurawiną
    1 łyżka soli
    2 dkg drożdży
    2 łyżki zakwasu
    1 szklanka mąki pszennej chlebowej
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni z otrębami z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina dodana do ciasta 1. Do zakwasu dodaje mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, otręby granulowane z żurawiną. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolite ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
  • chleb uformowany 2. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam ściereczką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować