Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

No to jak dzisiaj zapytałam córkę . Jaki chlebuś zrobić ????? . Odpowiedz uzyskałam odrazy jak z torpedy dynia ja chce dynie i to prażoną w chlebku . Jestem dobra mamuśka i robię chlebuś dla córci .

  • 4 godz.

Składniki:

  • Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
    225 g mąki pszennej
    225 g mąki żytniej typ 720
    2 łyżeczki suszonych drożdży instant
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    300 ml letniej wody
    pestki dyni prażone 1 szklanka
    dwie garście pestek dyni na wierzch na chlebek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu 1. Do misy wsypujemy mąki które najpierw przesiewamy przez sito . Dodajemy drożdże instant i zalewamy ciepła wodą. cukier i sól wsypuje do reszty składników. sezam wsypuje do mąki i miksuje koło 15 minut aby ciasto wyrobiło się dokładnie. Ciasto odchodzi od misy - wiemy że to znaczy że jest ok . Zostawiamy ciasto pod ściereczką na dwie godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy i obsypujemy sezamem. Pieczemy w 250 stopniach 15 minut i zmniejszamy do 230 i następne 15 minut teraz do 200 i 15 minut i chlebek upieczony .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować