No to jak dzisiaj zapytałam córkę . Jaki chlebuś zrobić ????? . Odpowiedz uzyskałam odrazy jak z torpedy dynia ja chce dynie i to prażoną w chlebku . Jestem dobra mamuśka i robię chlebuś dla córci .
4 godz.
Składniki:
Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu
225 g mąki pszennej
225 g mąki żytniej typ 720
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
pestki dyni prażone 1 szklanka
dwie garście pestek dyni na wierzch na chlebek
Chleb pszenno żytni z ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy wsypujemy mąki które najpierw przesiewamy przez sito . Dodajemy drożdże instant i zalewamy ciepła wodą. cukier i sól wsypuje do reszty składników. sezam wsypuje do mąki i miksuje koło 15 minut aby ciasto wyrobiło się dokładnie. Ciasto odchodzi od misy - wiemy że to znaczy że jest ok . Zostawiamy ciasto pod ściereczką na dwie godziny do wyrośnięcia. Po 2 godzinach przekładamy ciasto do formy i obsypujemy sezamem. Pieczemy w 250 stopniach 15 minut i zmniejszamy do 230 i następne 15 minut teraz do 200 i 15 minut i chlebek upieczony .
Komentarze