Chleb razowy na zakwasie

4.48 (193 ocen)

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb na zakwasie. Takiego w sklepie nie kupisz.

Składniki:

  • 200g zakwasu żytniego
    100 g mąki razowej żytniej
    300 g mąki razowej pszennej
    12 g soli
    1 łyżeczka cukru
    5 g drożdży
    2 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    ok.380 ml wody

    forma: 10/30 wysmarowana lub wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas musi być dzień wcześniej wyjęty z lodówki i dokarmiony.
  • 2. Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody.
  • 3. Obie mąki połączyć, dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ja mieszałam robotem trzy minuty.
  • 4. Wyłożyć do formy, wyrównać mokrą dłonią i zostawić do wyrośnięcia. Ja dodałam odrobinę drożdży więc ciasto rosło ok. 2 godziny. Bez dodatku drożdży będzie rosło ok. 4 godziny.
  • 5. Wyrośnięte wstawić do piekarnika z temp. 230 stopni i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec 50 minut. Na pierwsze 10 minut wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować