Chleb razowy z żurawiną

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny chleb domowej roboty na śniadanie z masłem, polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg mąki żytniej razowej
    4 szklanki wody
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    1,5 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    2 szklanki zakwasu żytniego
    1 opakowanie żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
    Po upływie tego czasu ciasto odgazować czyli przerobić jeszcze raz łyżką drewnianą.
    Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Następnie przygotować 2 foremki lub jak kto woli jedną długą i posmarować je masłem i wysypać otrębami.
    W foremkach chleb musi ponownie wyrosnąć.
    Piec w temperaturze 190 C przez 1 godzinę.
    Po wyjęciu z pieca od razu wyjąć z foremki aby chleb nie zaparował.
    Studzić na kratkach.
    Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować