Chleb razowy z czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 100 ml wody wymieszać drożdże. Odłożyć na około 15 minut. Do miski mąkę . Dodać cukier i sól. Wymieszać. Dodać ugotowany ryż i sezam. Ponownie wymieszać. Wpiąć w robot kuchenny. Stopniowo dolewać rozczyn drożdżowy i wodę i zagniatać ciasto.
2.Zagniatać około 5-6 minut. Wyjąć ciasto z miski i ręcznie zagnieść jeszcze przez minutę. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odłożyć na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie lekko wyrobić.
3.Rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Zrolować, końcówki podwinąć pod spód i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Obsypać sezamem. Nakryć folia i zostawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze