Chleb razowy z miodem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny zdrowy chlebek

  • 60 min

Składniki:

  • -200g pszenicy lub mąki z pełnego ziarna
    -250g mąki pszennej
    -200 ml ciepłej wody
    -50g drożdży
    -mała łyżeczka cukru
    -50 ml oleju
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżeczka soli
    -garść ziaren słonecznika,
    -inne ziarna w/g upodobania(sezam,mak,siemię)po łyżce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb razowy

Chleb razowy z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę mielimy w młynku,zamiast pszenicy możemy użyć mąki pełne ziarno
    Drożdże rozprowadzamy w małej ilości ciepłej wody z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wszystkie składniki oprócz ziaren i oleju wkładamy do miski,dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy olej,a na samym końcu ziarna.Ciasto jest gotowe,gdy odchodzi od ręki.
    Wykładamy od razu do blaszki posmarowanej olejem 10x 35.
    Ciasta jest mniej niż połowa blaszki,ale wyrasta ponad brzeg.
    Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni,aby wyrosło ok 10-15 min.,następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 35 min.

Porady

Gdy piekę ten chleb to czasem daję mak do środka,a czasem siemię lniane,pestki dyni,a nawet wiórki kokosowe,więc za każdym razem jest odrobinę inny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować