Chleb razowy z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pszenicę mielimy w młynku,zamiast pszenicy możemy użyć mąki pełne ziarno
Drożdże rozprowadzamy w małej ilości ciepłej wody z cukrem i łyżką mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki oprócz ziaren i oleju wkładamy do miski,dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto,pod koniec dodajemy olej,a na samym końcu ziarna.Ciasto jest gotowe,gdy odchodzi od ręki.
Wykładamy od razu do blaszki posmarowanej olejem 10x 35.
Ciasta jest mniej niż połowa blaszki,ale wyrasta ponad brzeg.
Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni,aby wyrosło ok 10-15 min.,następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok. 35 min.
Porady
Gdy piekę ten chleb to czasem daję mak do środka,a czasem siemię lniane,pestki dyni,a nawet wiórki kokosowe,więc za każdym razem jest odrobinę inny.
Komentarze