Chleb razowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezwykle prosty do przygotowania domowej roboty chleb, bez zakwasu, bez kłopotu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - drożdże: 50 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - maślanka: 0.5 litra
    - mąka żytnia: 300 gramów
    - mąka pszenna: 200 gramów
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - siemię lniane: 0.5 szklanki
    - pestki dyni: 0.5 szklanki
    - ziarna słonecznika: 0.5 szklanki

Chleb razowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól mieszamy z mąkami i orzechami i ziarnami w misce. Maślankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże. Do uformowanego dołka w mącznej mieszance wlewamy maślankę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wypuszczenia baniek przez drożdże. Następnie mieszamy i czekamy aż ciasto podwoi objętość. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki o wymiarach 10 cm x 25 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy drewnianą łyżką maczaną w zimnej wodzie. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Pieczemy ok. 2 h w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy