Chleb razowy z pestkami

0 (0 ocen)

Zdrowy i pożywny chleb domowy.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej razowej
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka doli
    1 płaska łyżeczka cukru
    3 łyżki oliwy
    garść pestek ze słonecznika lub dyni
    2 szklanki ciepłej wody

Chleb razowy z pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do miski, drożdże pokruszyć i wymieszać.
  • 2. Wlać 2 szklanki ciepłej wody, zagnieść ciasto. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 4. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temp. 225st i piec około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy