Chleb razowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka, cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach mieszamy ze sobą resztę składników (za wyjątkiem śliwek), dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto (może być konieczne dodanie mąki. Dopóki ciasto nie będzie gładkie podsypujemy je mąką i zarabiamy). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2.Wyrośnięte ciasto zarabiamy jeszcze raz tym razem z dodatkiem śliwek, formujemy chleb (u mnie forma keksowa), smarujemy wierzch mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 50 *C na 10 minut, a następnie na ok 40 minut do 190*C. Upieczony chlebek studzimy. Kroimy zimny.
Komentarze