Chleb bez mąki 'samo zdrowie'

4.49 (156 ocen)

Chlebek bez mąki, w całości z ziaren, orzechów, pestek i płatków owsianych. Bardzo zdrowy i sycący.

Składniki:

  • 30 g pestek dyni
    135 g słonecznika
    90 g siemienia lnianego
    75 g orzechów laskowych
    145 g płatków owsianych
    30 g nasion babki płesznik
    25 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
    350 g wody
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki Pesto

Chleb bez mąki 'samo zdrowie' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać wodę z miodem i olejem.

    Do drugiej miski wsypać siemię lniane, płatki owsiane i nasiona babki.
    Dodać sól, orzechy i pestki dyni oraz słonecznik.
    Na koniec dodać nasiona szałwii hiszpańskiej (chia). Wszystko razem wymieszać.

    Wlać płyn, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 3-4 godziny.

    Po tym czasie przełożyć do niedużej keksówki wyścielonej papierem. Ugnieść dokładnie.

    Piec około 50 minut w 180 stopniach. Mniej więcej w połowie pieczenia wyjąć chlebek z formy i dopiekać bez niej.
    Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Porady

30 g pestek dyni 135 g słonecznika 90 g siemienia lnianego 75 g orzechów laskowych 145 g płatków owsianych 30 g nasion babki płesznik 25 g nasion szałwii hiszpańskiej (chia) 350 g wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju słonecznikowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować