CHLEB-słonecznikowe słoneczko

0 (0 ocen)

Chlebek swoim kolorem i kształtem nawiązuje do słonka. Tak jak wszyscy chyba lubimy słoneczną pogodę, tak jestem pewna, że smak tego pieczywa także przypadnie Wam do gustu.Polecam taki rodzaj pieczywa- nie tylko można tu poeksperymentować z nowymi smakami, ale i kształtem:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki orkiszowej (Melvit),
    • 2 szklanki mąki pszennej typ 650,
    • 3/4 szklanki puree z dyni (dość gęste),
    • 1,5 łyżeczki soli,
    • spora garść słonecznika,
    • 2-3 łyżki oleju z pestek dyni,
    • ok 1 szklanki wody,
    • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
    • 40 gram świeżych drożdży,
    • słonecznik do posypania chleba
    • woda do posmarowania chleba

Chleb-słonecznikowe słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie rozczynu 1. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier trzcinowy oraz około 3 łyżki mąki. Otrzymany w ten sposób rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
    Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąkę orkiszową, pszenną, sól, olej oraz puree z dyni. Wyrośnięty rozczynu dodajemy do przygotowanych składników.
  • dodanie słonecznika 2. Ciasto chlebowe zagniatamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy sporą garść pestek słonecznika. Ponownie zagniatamy całość, by pestki równomiernie się połączyły.
  • wyrośnięte ciasto 3. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości (na około 50 minut).
  • przed wyrośnięciem 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który następnie łączymy końcami, tak aby powstało koło. Ciasto przekładamy na przygotowaną dużą blaszkę. Boki nacinamy nożycami i delikatnie przekręcamy. Wierzch smarujemy wodą. Całość posypujemy słonecznikiem.
    Chlebek odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia (około 15). Następnie pieczemy go około 50 minut w 180˚C.
    Gotowe słoneczko wyjmujemy i studzimy na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy