Chleb szpinakowy

4.49 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zielony i mocno szpinakowy

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szpinak rozdrobniony mrożony: 300 gramów
    - mąka pszenna-ciasto: 4.5 szklanki
    - drożdże: 20 gramów
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - suszone pomidory bez zalewy: 1 szklanka
    - sól: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szpinaku dodajemy rozkruszone drożdże i połowę mąki. Zostawiamy na godzinę, by zaczęło fermentować.
  • 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dość mocno i długo. Ciasto będzie wilgotne (przez szpinak).
  • 3. Pod koniec wyrabiania dodajemy suszone pomidory pokrojone wcześniej. Kiedy będzie gotowe, smarujemy go oliwą i odstawiamy na pół godzinę. Ono sobie odpoczywa.
  • 4. Wypoczęte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Kładziemy je na natłuszczonej blasze i też smarujemy oliwą i pod przykryciem odstawiamy na 1,5 h.
  • 5. Nastawiamy piekarnik na 200*C i wkładamy blaszkę z ciastem. Ma się piec 30 minut.
  • 6. Ciasto będzie w środku nieco jeszcze wilgotne, ale skórka będzie twardawa i złocista. Wtedy wyjmujemy. Podawać najlepiej po 5-6h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Mąka pszenna Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować