Chleb szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szpinaku dodajemy rozkruszone drożdże i połowę mąki. Zostawiamy na godzinę, by zaczęło fermentować.
2.Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy dość mocno i długo. Ciasto będzie wilgotne (przez szpinak).
3.Pod koniec wyrabiania dodajemy suszone pomidory pokrojone wcześniej. Kiedy będzie gotowe, smarujemy go oliwą i odstawiamy na pół godzinę. Ono sobie odpoczywa.
4.Wypoczęte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy bochenki. Kładziemy je na natłuszczonej blasze i też smarujemy oliwą i pod przykryciem odstawiamy na 1,5 h.
5.Nastawiamy piekarnik na 200*C i wkładamy blaszkę z ciastem. Ma się piec 30 minut.
6.Ciasto będzie w środku nieco jeszcze wilgotne, ale skórka będzie twardawa i złocista. Wtedy wyjmujemy. Podawać najlepiej po 5-6h.
Komentarze