Bardzo fajna propozycja na wykorzystanie pozostałości ze Świąt.
Składniki:
40 dag czerstwego chleba,
40 dag np. pieczeni, wędliny czy kiełbasy,
3 cebule,
4 jajka,
25 dag pieczarek,
30 dag startego żółtego sera,
olej,
słodka papryka,
sól,
pieprz.
Chlebowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać, pokroić w talarki, wędlinę w kostkę. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć wraz z cebulą i wędliną na oleju. Oprószyć solą, pieprzem i papryką do smaku.
2.Przełożyć do miski, dodać pokrojony w kostkę chleb oraz połowę sera. Wbić jajka, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne natłuścić, wysypać cienko kaszką manną. Wyłożyć zapiekankę. Posypać resztą sera oraz słodką papryką. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Komentarze