Chlebowa zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 500 g brukselki
    sól
    150 g wędzonego boczku
    300 g chleba pszennego pokrojonego w grube kromki
    1 duże jabłko
    200 g orzechów pekan
    tłuszcz do posmarowania formy
    40 ml grappy (lub winiaku)
    4 jajka
    100 g tłustej śmietany
    3/4 l mleka
    pieprz
    1 łyżeczka tymianku

Chlebowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą.

    Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia.

    Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan.

    Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek.

    Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy