500 g brukselki
sól
150 g wędzonego boczku
300 g chleba pszennego pokrojonego w grube kromki
1 duże jabłko
200 g orzechów pekan
tłuszcz do posmarowania formy
40 ml grappy (lub winiaku)
4 jajka
100 g tłustej śmietany
3/4 l mleka
pieprz
1 łyżeczka tymianku
Chlebowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usunąć przywiędłe listki brukselki ,końcówki nieco przyciąć i naciąć w krzyżyki ,by równomiernie zmiękły podczas gotowania. Gotować ok. 10 min we wrzącej osolonej wodzie ,po czym przełożyć na durszlak ,przelać zimną wodą.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Zdjąć boczek z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmażyć z obu stron kromki chleba. Odstawić do przestygnięcia.
Umyć jabłko ,podzielić na ćwiartki i usunąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w cienkie półksiężyce. Uprażyć orzechy pekan.
Wysmarować tłuszczem formę i układać w niej na przemian kromki chleba ,brukselkę ,orzechy ,kawałki jabłka i boczek.
Jajka roztrzepać widelcem i wymieszać ze śmietaną i mlekiem ,doprawić solą ,pieprzem i tymiankiem. Polać sosem zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok. 45 min. w temperaturze 200 stopni.
Komentarze