Chlebek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
2.Marchewkę obrać,umyć,dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3.Do mąki dodać sól,marchewkę,drożdże i stopniowo wlewając zagnieść ciasto przez około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę żeby wyrosło.
4.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i włożyć go do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm.Ponownie odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
5.Wyrośnięty chlebek piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczony wystudzić.
Komentarze