Nazwę na chlebek wymyśliłam sama, gdyż chlebek jest nieduży w sam raz na śniadanie. Ponieważ nie przepadam za chlebem ze sklepu więc często piekę chleb sama. Chleb jest zdrowy, smakuje wybornie.
25 min
Składniki:
Składniki:
Forma 25x11 cm
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej 3 zboża
1 łyżeczka cukru
2 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren siemienia lnianego
1 łyżeczka łuskanego słonecznika
Chlebek na jeden raz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki, będzie trochę kleiste, nie dosypywać mąki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do formy podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, naciąć ciasto nożem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.
Komentarze