CHLEBEK OWSIANO-RYŻOWY wegański

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten chlebek to samo zdrowie w wersji wegańskiej. Zbity, miękki w środku, chrupiący z zewnątrz. Dla mnie te trzy cechy to cechy chleba idealnego.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g mieszanki otrąb (pszenne, żytnie, owsiane)
    100g płatków owsianych
    100g mąki ryżowej
    100g słonecznika
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta papryki ostrej
    szczypta papryki słodkiej
    ½ łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 łyżki lnu mielonego
    250ml wody
    + sezam (do posypania)
    olej z orzechów arachidowych (do wysmarowania formy)

Chlebek owsiano-ryżowy wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W misce umieścić otręby, płatki owsiane, mąkę ryżową, słonecznik, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. W wodzie rozpuścić mielony len i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać - masa powinna być gotowa (jeśli będzie zbyt sucha można dodać wody). Formę wysmarować olejem z orzechów. Wyłożyć masę, wyrównać i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika. Piec przez 50 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy