Chlebek owsiany

5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem i wychowywaniem córeczki. Bardzo często na śniadanie piekę bułeczki orazróżne chleby. Oto jeden z nich, mój ulubiony.

Składniki:

  • ● 1 szkl. mleka
    ● 2 łyżki brązowego lub 1 łyżka białego cukru
    ● 1,5 łyżeczki soli
    ● 1 łyżka masła
    ● 1 szkl. płatków owsianych
    ● 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
    ● 2,5 szkl. mąki
    ● białko
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy, wlewamy
    do miski i mieszając, dodajemy
    cukier, sól, masło i płatki
    owsiane. Studzimy. Drożdże
    rozpuszczamy w 1/4 szkl. ciepłej wody i odstawiamy na 10
    minut. Wlewamy do miski, wsypujemy
    1 szkl. mąki, mieszamy.
    Stopniowo wsypujemy resztę
    mąki i wyrabiamy ok. 5 minut
    (jeśli ciasto jest zbyt gęste,
    dolewamy wody). Przykrywamy,
    odstawiamy na 1,5 godziny.
  • Chlebek owsiany 2. Ciasto ponownie zagniatamy
    i odstawiamy. Gdy podwoi swą
    objętość, wykładamy na stolnicę
    wysypaną mąką i formujemy
    bochenek. Wkładamy do
    wysmarowanej tłuszczem
    formy (22x11 cm) i odstawiamy
    na 1 godzinę. Smarujemy białkiem
    roztrzepanym z zimną
    wodą i pieczemy 35-40 minut
    w temperaturze 190 °C.

Porady

● Suszone drożdże możemy też wsypać bezpośrednio do mąki. ● Zamiast suszonych drożdży możemy użyć 2,5 dag świeżych, rozpuszczonych w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować