Chlebek bananowy z orzechami

4.5 (173 ocen)

  • 50 min

Banana Bread to bardzo popularny amerykański słodki chlebek, który zajadałam u siostry w Chicago. Wilgotny, mocno bananowy, chrupiąco orzechowy.

  • 50 min

Składniki:

  • • 250 g masła
    • 4 jajka
    • 4 banany bardzo dojrzałe
    • 8 łyżek śmietany
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki sody
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek bananowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek bananowy 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
    • Dodać śmietanę, jajka i rozgniecione widelcem banany.
    • Wsypać mąkę i sodę.
    • Jeśli masa zacznie się warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu.
    • Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie.
    • Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
    • Piec w 180 st.C przez 40 minut.
    • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować