Chlebek bananowo-czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i wilgotne ciasto,które bardzo mi smakowało.Piekłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni.Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dag masła
    10 dag gorzkiej czekolady
    60 ml mleka
    20 dag cukru
    2 jajka
    23 dag mąki pszennej
    6 g sody oczyszczonej
    3 dojrzałe banany
    szczypta soli
    Polewa:
    czekolada gorzka
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka miodu

Chlebek bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło,czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku,wsypać cukier i wymieszać.Ostudzić.Następnie dodać jajka i zmiksować.Mąkę,sodę i sól wymieszać i nie przerywając miksowania dodać stopniowo do masy.
    Banany rozgnieść widelcem,dodać do ciasta ,dodać także orzechy i wymieszać.Masę wyłożyć do wąskie blaszki o wym.37x9 lub mniejszej,wysmarowanej masłem i posypane bułką tartą.Piec w 170 *C około 60 min.
  • 2. Polewa:
    Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.W przepisie jest polewa,ja z niej zrezygnowałam ,ciasto i bez nie jest pyszne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy